23 Nisan 2009 Perşembe

Yeni Doğan Bebeklerde Güvenlik

bebek güvenliği, bebek güvenlik öneriler


Yeni doğmuş olan bebekler bile hareket eder.Yeni doğan bebeklerde güvenlik ilk planda gelmelidir. Bu yüzden aşağıdaki maddelere uymanız gerekiyor.



  • Sakın kanape, alt değiştirme masası gibi bir yerde yalnız başına bırakmayın. Yanından ayrılmanız gerekiryorsa; ya yatağına koyun ya da bebeği de gittiğiniz yere götürün.
  • Geniş kenarlı bir şapkayla bebeği güneşten koruyun.
  • Bebeğin yanında sakın sigara içmeyin ve içilmesine izin vermeyin. Sigara içimine maruz kalmış olan bebeklerde, solunum yolu ve kulak enfeksiyonları sıklığı artmaktadır.
  • Bebeğiniz kucağınızdayken veya emzirirken asla sıcak içecekler içmeyin.
  • Yatırırken yüzüstü yatırmayın.
  • Başka bir küçük çocukla bebeğinizi yalnız bırakmayın.
  • Boğulmanın önüne geçmek için bebek yatağında yastık, büyük oyuncak, plastik poşet gibi şeyler varsa bunları kaldırın.
  • Araba yolculuklarında bebeğin yaş ve kilosuna uygun olarak bir araba koltuğu kullanın. Yenidoğan bebeğin rahat etmesi için kenarlardan rulo yapılmış havlularla bebeği destekleyebilirsiniz. Araba hareket halindeyken, ağlayan bebeği sakinleştirmek veya emzirmek için koltuğundan almayın. Gerekiyorsa aracı durdurun. Bir diğer önemli madde ise asla bebeği tek başına arabada bırakmayın.

Bu güvenlik kurallara uymanız hem kendiniz, hem bebeğini için daha sağlıklı olacaktır.

Bebek Giyimi

bebek giyimi, bebek giyimi nasıl olmalıdırBebeğinizi mevsim şartlarına göre, kendinizin nasıl bir giysiyle rahat olacağınızı düşünerek giydirin.

Siz ince bir tişörtle dolaşırken, bebeğinizi kışlık battaniyelere sakın sarmayın! Aşırı giydirme ve sarma bebeği huzursuz edecektir.

Elleri ve aykakları genellikle soğuk olacağından, bebeğin üşüyüp üşümediğini göğüs veya sırtından kontrol edininiz.

Bebeğinizin doğmuş olması ile birlikte ilk aylarda bebeğinizin alt bezini değiştirdiğiniz aralıkta giysilerini de değiştirmek zorunda kalabilirsiniz. Bu sebeple özellikle ilk aylarda bebeğiniz için daha çok giysiye ihtiyacınız olacak. Unutmamanız gerek en önemli şey bebeğinizin çok hızlı büyüyeceğidir. Eğer lüzumsuz derecede çok giysi alırsanız, daha bebeğiniz bunları giyemeden saklamak veya başkalarına vermek zorunda kalacaksınız. Çocuğunuz hızla büyüyeceği için ona sadece yeteri kadar giysi alınması en mantıklı yoldur. Giysi seçiminde dikkat edilmesi gerek unsurların başında, bebeğinizin hassas cildine zarar vermeyecek, SENTETİK OLMAYAN kaliteli ve pamuklu kumaşlardan yapılması, rahat giyilip çıkarılabilir ve teferruatı az giysiler olmalı, sık yıkanmaya ve ütülenmeye elverişli giysiler olmalıdır. Ayrıca tüm giysilerin temizliği için bebek sabunları kullanabilirsiniz.

İlk aylarda en çok kullanacağınız giysi yakası geniş açılabilen ve alt tarafı çıt çıtlı olan fanilalar, üst kısımdan bacak arasına kadar önünde ve ağ kısmında çıt çıt olan patikli tulumlar, yüzünü tırnaklarıyla çizmemesi için eldivenler, geceleri kullanabileceğiniz tulumlar, çoraplar, patikler ve kış için sokak giysileridir.

En önemli giysilerden biride ayakkabılardır. Yumuşak ve bebeğim ayaklarını çok sıkmayan ama çokta bol olmayan, ayağını yeterince kavrayan mümkünse ortopedik bir ayakkabı seçin, ilk aylarda evde yere çıplak ayak veya kaymayan çoraplarla basmasını sağlayın, hem daha sağlıklı olacaktır ve hem de daha dengeli basacaktır.

Kış aylarında ise anneler ve babalar acaba bebeğimi veya çocuğumu dışarı çıkartsam mı ? acaba üşütür müyüm? acaba doğru giydirebilecek miyim diye telaşa düşerler. Özellikle ilk aylarda bebeklerin gerekli olan önlemler alındıktan sonra dışarı çıkarılması, hava aldırılması veya gezmeye götürülmesi tabii ki doğrudur. Fakat özellikle yeni doğan bebeklerin bünyeleri daha zayıf olduğundan dolayı rüzgar ve yağmur korumalı bir bebek arabasıyla ve bebeği sıcak tutacak ve rüzgar geçirmeyecek bir örtü ile dışarı çıkarabilirsiniz. Yinede mümkün olduğu kadar soğuğun az olduğu saatlerde ve kısa süreli olmasına özen gösterin, bebeğiniz büyüdükçe işler daha kolaylaşacaktır.

Çocuğunuz 2 yaşındayken ve sonrasında kendi kendine giyinmek isteyecektir. Ona bu isteğini gerçekleştirmesinde yardımcı olabilirsiniz. İlk olarak hemen sıkılıp acele edip müdahale etmemeyi öğrenmelisiniz. Ona giyinebileceği yeterli süreyi verip sabırla beklemeli ve yardım etmelisiniz. Giyinmekte zorluk çıkarmaları ve giyinmek istememeleri gibi bir durumla çok sık karşılaşacaksınız, bu durumda ona alternatif bir kaç giy si sunun ve kendisinin seçip, beğenip giymesine izin verin ve giyineceği sırayla giysileri verin, bakın ne kadar kolay olacak..., Düğmelere veya fermuarına yardımcı olun, rahat giyip çıkarabileceği giysiler alın, giyinmeyi bir oyuna dönüştürerek bu işlemi kolaylaştırabilirsiniz

9 Nisan 2009 Perşembe

Bebek Alt Temizliği Nasıl Yapılır?

bebek poposu temizliğiYeni doğmuş olan bebeğiniz günde 6-8 sefer bezini ıslatabilir. Daha sonra neyse ki bu sıklık azalacaktır.

Bazı bebekler günde bir kere kaka yaparken bazıları ise her meme emme sonrasında yapacaktır. Her ikisi de normaldir.

İlk günlerde koyu yeşil, siyah renkli olan kaka, sonraki günlerde sarı-yeşil, yumuşak kıvamlı bir şekle dönecektir. Bebeğin yumuşak ve sulu kaka yapması normaldir, ishal anlamına gelmez. Mama ile beslenen bebekler daha kıvamlı kaka yaparlar

Bez kirlendikten sonra bezi hemen değiştirerek ve bebeğin altını iyice temizleyerek pişikleri önleyebilirsiniz. Altında kızarıklık olursa, temizleyerek havada kurutmaya bırakınız. Doktorunuzun önerdiği çinko oksit içeren kremlerden kullanabilirsiniz.

Kız bebeklerde alt temizliğini mutlaka önen arkaya doğru yapın. İlk birkaç hafta beyaz bir akıntı olabilir, bu normaldir.

Erkek bebeklerde, sünnet derisini geriye çekip temizlemeye çalışmayın.