18 Haziran 2009 Perşembe

Bebeklerde Gaz Sancısı (Kolik) - Kolik Nedir?

Yeni doğmuş olup, bizim dünyamıza yeni gelen bebeklerimiz genellikle annesinden sütünü emerek günün büyük bölümünü uyuyarak geçirir. Tam bu duruma bir hayli alışıp ne kadar uslu, efendi bir bebeğimiz var diye düşünürken; 2-3 hafta geride kaldığında sanki o uslu bebeğiniz gitmiş, yerine yaramaz, huysuz ve sürekli ağlayan bir bebek gelmiştir.

Bebeklerde Kolik Rahatsızlığı


Özellikle günün akşam saatlerinde daha da huysuzlaşarak hiç bir şekilde dur durak bilmeden ağlamaya başlayıp, ellerini yumruk yapar, bacaklarını karnına çekerek büzülür, adeta büyük acılar çektiğini bize anlatmaya çalışır. O ağladıkça bizim de yüreğimiz burkulur, içimizden bir parça sızlar. Bu süreç genellikle haftanın tüm günlerinin belli zaman aralıklarında; özellikle akşam saatlerinde yaşanır. Oysa bu tür an'lar tüm sağlıklı bebeklerde görülen diğer bir adı Kolik olan gaz sancısından başka hiç bir şey değildir. Kolik bir hastalık değil, tam aksine dış dünyaya uyum evresinin vazgeçilmez bir basamağıdır.

Kolik genellikle ikince ve üçüncü haftalarda (prematüre bebeklerde daha sonra) başlar ve altıncı haftada en kötü evresine ulaşır. O anda genelde bunun bir kabus olduğunu ve sonsuza kadar devam edeceğini düşünmekten kendinizi alamazsınız. Ancak onikinci haftada sorun düzelmeye başlar ve genellikle üçüncü ayda sorun tamamen düzelmiş olur. Nadir de olsa dördüncü veya beşinci aylara kadar da devam edebiliyor. Kolik birden bire-aniden yada yavaş yavaş düzelebilir. Arada iyi günler de olabilir tabii ki. Koliğin kesin nedeni bilinmemektedir ve genelde ağlama nöbetleri olarak da bahsi geçmektedir. Güncel bir görüşe göre ağlamak, yeni doğmuş bir bebeğin olgunlaşmamış fizyolojisinden kaynaklanır. Başka bir teori sahipleri de bebeğin olgunlaşmamış sindirim sisteminin gaz geçerken aşırı kasıldığını ve kolik ağrısına neden olduğunu öne sürüyorlar.

Bir bebek sahibinden kolik çözümü için bir öneri;
Merhaba Benimde 3 haftalık bir bebeğim var ve gaz problemi bizdede başladı. Çözüm olarak sabah işe gitmeden önce ve akşam işten gelince bebeğimi yüz üstü göbeğime yatırıyorum. Ben de koltukta yada uzanmış durumda oluyorum. Yaklaşık yarım saat kadar öylece kalıyor. Hem vucut sıcaklığımı ona veriyorum hemde yüz üstü yatmasından dolayı bebeğim daha rahat gaz çıkarabiliyor. Tabi aynı zamanda da sırtını sürekli ovuyorum. Başta bebeğim garipsedi ama alışıncada şimdi çok rahat göbek üstünde duruyor. Hatta kendisi de bu durumda gaz çıkarmaya çalışıyor. Bu yöntemi herkese tavsiye ederim. iyi sonuç veriyor.

0 yorum:

Yorum Gönder