29 Temmuz 2009 Çarşamba

Bebek ve Banyo


Birçok anne baba, yeni doğmuş ve kolayca incinebilecek görüntüdeki bebekleri yıkarken endişe duyabilir. Oysa bebekler çok esnek yapıda olduklarından incinme söz konusu değildir. Sadece bebeği sıkıca ve iyi tutmak banyo konusunda en önemli noktadır. Yatmadan önce yapılan banyo, bebeğin gevşemesini sağlayarak uykuya hazırlık aşamasını oluşturabilir.

Çok küçük bebekler çok çabuk kirlenmediklerinden sık sık banyo yapmalarına gerek duyulmayabilir. Ayrıca banyo yapmaktan hoşlanmayan bebekler için de alt ve üst temizliği olarak bilinen detaylı temizlikle de, banyo ertesi güne atılabilir(Bebek Alt Temizliği Nasıl Yapılır? ). Alt ve üst temizliği, adından da anlaşıldığı gibi, bebeği tamamen soymadan, ellerini yüzünü, ayaklarını ve popo bölgesini temizlemektir.

Bebeğe yemekten önce ya da sonra banyo yaptırılmamalıdır. Bebek karnı tokken banyo yaparsa kusabilir. Eğer karnı açsa banyonun keyfine varamayabilir. Ayrıca, sünnet ya da göbek kordonu iyileştikten sonra bebeğe banyo yaptırılmalıdır.

Bebek, ılık ve hava ceryanının olmadığı bir yerde yıkanmalıdır. Bütün banyo sonrası malzemeleri ve banyo yaparken gerekli malzemeler hazır bulundurulmalıdır. Sünger ve sabunlama bezinin sık sık yıkanarak temiz tutulması gerekir. Bebeğin kulak içine pamuk çubuklarından sokmadan sadece dıştaki görünen kirleri temizlenmelidir. Unutmayın ki bebeğin kulakları çok daha hassastır.

Bebeği yıkamak için uygun bir vakit seçilmelidir. Sizin zamanınızın olduğu bir vakitle bebeğinizin keyifli olduğu bir anda gerçekleştirilen banyo keyfi bebek için keyif verici olmanın yanı sıra yaratıcı oyunlar sayesinde öğrenim için de iyi bir fırsattır.

Bebek biraz daha büyüdüğünde, artık büyük küvette yıkanabilir. Daha geniş bir oyun alanı sunan büyük küvet bebeğe daha çok zevk verecektir. Dikkat edilmesi gereken şeyler ise, suyun sıcaklığı ve küvetin doluluğudur. Unutulmamalıdır ki, bebekler birkaç santimetre suda bile boğulabilirler. O yüzden asla küvette yalnız bırakılmamalıdırlar.

0 yorum:

Yorum Gönder