21 Mart 2009 Cumartesi

Bebeğiniz ne zaman görecek, konuşacak, gülecek?

İlk yılında bebek, anne karnında alışık olduğu durum sebebiyle kollar ve bacaklar karnına doğru çekili olarak yatar. Bu dönem hareketleri istençli değildir. Biyolojik refleksler dediğimiz emme, arama, yakalama hareketleri bebeği korumaya ve beslemeye yönelik refleksleridir. Yaşamın ilk haftalarında obje ve canlıları siluet olarak görür. 6. haftadan itibaren net görmeye başlar. Bu nedenle yaşamın ilk ayında herhangi bir nesneyi takip etmesi, ancak kısa süreli olabilir. Net gören bebek, sizin ilginize gülerek cevap vermeye başlar ve sizi veya yakınındaki hareketli bir objeyi ilgiyle izler. Yaşamın ilk ayında başını kaldıramaz, başının hareketlerini kontrol edebilmesi ortalama 3. ayda mümkün olur. 2 aydan sonra ellerini birleştirip ağzına götürebilir.

Dört aylıkken baş kontrolü mükemmeldir, etrafını net görür ve her türlü hareketi rahatlıkla izleyebilir. Etrafındaki her şey onun için yeni ve ilginçtir, bu sebeple uyumak istemez. Kucağınızda destekli oturmak veya dolaştırılmak onu sevindirecektir, çünkü çevresinde dokunacak, görecek, ağzına götürerek deneyecek çok şey vardır. 5. ayda ağzından tek tek heceler duymaya başlarsınız, bu sesler . Bebeğiniz 6. ayda desteksiz oturmaya başlayabilir. Oturma, hayatında önemli bir aşamadır, etrafındaki objeleri ve her türlü hareketi yakından izleyebilir. Yatarken her iki yöne rahatlıkla dönebilir. 9. ayda üç boyutu kavrayabilir, büyüklük ve şekillerine göre objeleri ayırabilir. Bir eliyle kavradığı cismi diğer eline geçirebilir, iki saplı bir bardaktan yardımla su içebilir. Cisimleri birbirine vurur, ellerini birleştirir, oyuncağını tek eliyle tutabilir.

Sesli güler, çığlıklar atar… Artık eğlenmeye başlamıştır. Sizinle saklambaç oynayabilir. Yabancıları ayırt etmeye başlayabilir. Emme, baloncuklar çıkarma ve yalama konuşma öncesi hareketlerdir. Kendi başına ilk adımlarını bu yaşta atabilir. Çoğu çocuk bu ilk adımları parmak ucunda, ayakları dışa dönük olarak yapar. Her ne kadar ağzını ıskalasa da kaşık kullanarak kendini beslemeye başlayabilir. “Mama” ve “Baba” dışında birkaç kelime daha bilebilir. Uyduruk bir dille konuşabilir. Her şeyi itmeyi, fırlatmayı ve yere çarpmayı çok eğlenceli bulabilir. Oyuncağını size verir, geri alır. Blokları bir kaba doldurur, boşaltır. Küçük olanları, büyük olanların içine koyar, ayrıca onları birbirine çarparak korkunç gürültüler çıkarır.

0 yorum:

Yorum Gönder