8 Mart 2011 Salı

Baharda Bebeğimi Nasıl Beslemeliyim?

Bebeğinizin beslenmesine dikkat ediyor, ona en sağlıklı ve dengeli besinleri vermeye çalışıyorsunuz. Peki bebeğinize bahar aylarında neler yedirebileceğinizi ve yiyeceklerini nasıl daha sağlıklı saklayıp sunabileceğinizi biliyor musunuz?
Bir baharın daha eşiğine geldik; dallardaki tomurcuklar ve yol kenarlarındaki papatyalar bize güzel güneşli günleri müjdeliyor. Bu arada manavlardaki meyve sebze fiyatları daha uygun, çeşitleri ise daha bol olmaya başlıyor. Bu mevsimde , her mevsim olduğu bebeğinize turfanda olmayan, mümkünse organik sebze ve meyvelerden yedirmeniz önem taşıyor.
Beşinci aynı tamamlayarak ek besin dönemine geçmiş bebeğinize ayına uygun olarak meyve püreleriyle ara öğünler hazırlayabilir, C vitamini desteğiyle bebeğinizin bağışıklığını destekleyebilirsiniz.
Bahar ayına uygun beslenme önerileri:
Enginar ve bezelye baharın lezzetli sebzeleri arasında. 6. Aydan itibaren bebeğinize sütlü enginarlı çorba vermeye başlayabilirsiniz.Baharda brokoli gibi yeşil yapraklı, B vitamini yönünden zengin yiyecekleri tercih etmekte fayda var. Bu, bebeğinizin gün içinde daha zinde olmasını ve daha iyi öğrenmesine yardımcı olur. Gün içinde oyunlarla eğlenen ve yorulan bebeklese, geceleri kesintisiz ve güzel bir uyku çekerler.Havaların ısınmasıyla beraber bebeğinizin su ihtiyacının artacağını gözününe almalı ve taze sıkılmış meyve suları ve su ile bu açığı kapatmalısınız.Ekolojik olduğundan emin olmadığınız meyveleri, bebeğinize verirken kabuklarını soymanız daha uygun olur. Eğer meyve püresini kabukla beraber hazırlamak istiyorsanız, meyveleri bir süre sirkeli suda bekletin.Pazar ya da manavdan alacağınız meyveler ne çok yumuşak, ne çok sert olmamalı. Sebze meyve seçerken, normal büyüklükte, ezik veya çürük olmamalarına dikkat edin.Meyveleri bebeğinize yedirmeden hemen önce yıkayın ve serin yerde saklayın. Ezik ve çürük kısımlarını kullanmadan önce kesip atın.Meyve suyu hazırlarken, meyveyi doğrar doğramaz suyunu sıkın ve vitaminlerininden faydalanmak için bekletmeden bebeğinize vermeye özen gösterin.Bebeğiniz için pişirdiğiniz yemeği 2 günden fazla saklanmayın ve 1 kereden fazla ısıtmayın.

Bebeğinize yemek pişirirken daha çok buharda haşlama ve fırında pişirme yöntemini tercih edin. Çünkü sulu pişirmelerde vitamin kayıpları oldukça yüksektir. Düdüklü tencerede pişirme süresi kısalır; bu sayede gıdaların besin değeri korunur.Bebeğinize verdiğiniz sebzelerin çeşitliliği de son derece önemli. Ona ne kadar çeşitli meyve ve sebze tattırırsanız, yeni besinleri kabul etmesi o kadar kolaylaşır. 0-3 yaş arasında gösterilen özen, ileriki yaşlarda daha dengeli beslenen bir birey yetiştirmeniz için oldukça önemlidir.Çilek ve böğürtlen 12. aydan itibaren bebeğinize yedirebileceğiniz meyvelerden. Üstelik baharda daha bol ve taze olan bu meyvelerden püreleri ara öğün olarak bebeğinize verebilirsiniz.

0 yorum:

Yorum Gönder