6 Mart 2011 Pazar

Bebeğiniz Sürekli Ağlıyor mu?

Bebekler için ağlamak, konuşmayı öğrendikleri döneme kadar bir iletişim yöntemi. Araştırmalar sağlıklı bir bebeğin sıkıntı ve ihtiyaçlarına göre günde ortalama 1-4 saat ağladığını gösteriyor. Eğer bebeğinizin olası hiç bir sıkıntısı bulunmadığı halde ağlaması dinmiyorsa, kolik ihtimali üzerinde durulabilir.
Bebeklerin ağlamasının bir dili olduğunu ve ağlama şekillere göre guruplanabildiğini biliyor muydunuz? Farklı ağlama tiplerini tanımanız ve bebeğinizin isteklerini, sanki sözcüklerle dile getirilmiş gibi doğru yorumlamanız çok işinize yarayabilir.
Bebekler Ağlarken Ne Demek İstiyor? Acı çektiğinde: Keskin bir feryadı takiben, nefes almadan devam eden kısa çığlık, iç çekerek ağlama. Acıktığında: Düşen ve yükselen ses tonuyla kısa ağlama. Bebekler acıktığında parmaklarını emer, annenin bebeği oturur duruma getirmesi, vücuduna yaklaştırması ya da parmağını dudaklarına doğru uzatması bebeği sakinleştirir. Eğer mama veya meme verdiğiniz halde bebek emmeyi redediyorsa, sütün rahatça aktığından emin olun. Yorulduğunda: Uykusu geldiği zaman yumuşak şekilde, tıpkı şarkı söyler gibi ritmik bir şekilde ağlar. Sıkıldığında: Yüksek devamlı bir ses tonuyla ağlanır. Bu durumda ağlamasını kucağa alınıncaya kadar kesmez. Rahatsız olduğunda: Aksi ve sinirli bir ses tonuyla konuşur gibi. Bu ağlama türünde bebeğin altını ıslattığı, üşüdüğü, terlediği mesajları alınabilir.Bebeğim Kolik Yüzünden mi Ağlıyor?
Eğer birkaç haftalığa kadar normal düzeyde seyreden ağlamalar, bir anda arttıysa, bebeğiniz gaz sancısına benzer hareketlerle ağlarken kızarıyor ve ıkınıyorsa, kolik yüzünden ağladığını düşünebiliriz.
Her ne kadar koliğin nedeni tam anlaşılamamış olsa da, ilk üç ayda bebeğin bağırsaklarının tam gelişmemiş olmasından kaynaklandığı düşünülmektedir. Kolik bunun yanı sıra, anne sütü alan bebekte annenin yediklerine allerji, mama alan bebekte mamanın içeriğine allerji, artmış barsak gazı, bebeğin günlük rutinindeki değişiklikler, annenin endişesi ile ilişkili olabilir.
Bebeğinizin Ağlaması Durmadığında:
Başka bir sorunu olmadığından emin olmak için doktorunuza başvurmakta yarar var. Ayrıca, doktorunuz, kolik için bazı damlalar veya bitkisel çaylar önerebilir. Lütfen ayrıntılı bilgi için doktorunuza danışınız. Emziren bir anneyseniz; lahana, karnabahar, Brüksel lahanası, brokoli, kuru baklagiller, inek sütü ve süt ürünleri, soğan, sarımsak, baharatlı gıdalar, kahve, çay, çikolata gibi besinler annenin diyetinden çıkarılıp bebeğin rahatlayıp rahatlamadığını gözleyin. Her bebek, kendine özgü şekillerde rahatlar. Ona sıcaklığınızı ve yanında olduğunuzu hissettirmeniz rahatlamasını sağlayacak önemli etkenlerdir. Onu yumuşak bir battaniyeye sarabilir, kucaklayıp sarılabilir, hafif müzik dinletebilir, kucağınızda veya beşiğinde sallayabilirsiniz. Bebek arabasında ve normal arabada gezmek de bazı bebekleri sakinleştirir.

0 yorum:

Yorum Gönder