2 Mart 2011 Çarşamba

Bebeğimin Odası

Hamileliğin son aylarında, anne baba adaylarını bambaşka bir heyecan sarar; aileye yeni katılacak üyenin odasını hazırlamak. Bebeklerin renkli dünyasına girmek ve onun ihtiyacı olacak eşyaların hazırlığını yapmak eğlenceli olduğu kadar, telaşlı bir iştir.
Eğer bu ilk bebeğiniz ise, size vereceğimiz tavsiyelerle bebeğinizin odasını nasıl hazırlamanız gerektiğine dair bilgi sahibi olabilirsiniz.
Bebek odası hazırlığında dikkat edilmesi gereken iki temel unsur vardır; bebeğinizin rahatı ve güvenliği. Ona evin içinde en uygun ortamı hazırlamak için alışverişe başlarken, bu konularda yapacağınız araştırma ile oluşturacağınız alışveriş listesi, hem ileride sorunlarla karşılaşmanızı, hem de işinize yaramayacak eşyalar alıp, maddi olarak zarara girmenizi engelleyecektir.
Bebeğimin Odası Nasıl Olmalı?
En az bir penceresi olan, istendiğinde ışık alan ve 12-15 metrekare bir odayı bebeğinize ayırınız. Bu odanın günün en ferah saatlerinde (güneş doğarken veya batarken) güneş görmesi en uygunudur.Evdeki ışık kaynakları odanın tam ortasında bulunmamalı, ışık çok kuvvetli olmamalı, avize ufak olmalı, beyaz veya sarı ışık seçilmelidir. Gece için de az ışık veren gece lambaları tercih edebilirsiniz.Odanın boyasını seçerken pastel ve açık renkler kullanmaya dikkat ediniz. Mavi ve yeşil tonları soğuk renkler olarak sakinleştirici etki yapar. Oda duvarlarının ise, hava alır olmasına özen gösterin. Duvar kağıdı kullanacaksanız, odanın bir duvarı hava alacak şekilde boya olsun. Boya seçerken, kolay silinebilir ve temizlenebilir su bazlı boyaları tercih etmenizde fayda var.Duvardan duvara halılar ve tahta yer döşemeleri, toz ve mikrobu tuttukları için bebek odasının yer döşemesinde tercih edilmemelidir. Bebeğiniz için ideal olan, silinmesi kolay laminant, parke gibi döşeme türleri ve kolayca temizlenebilecek anti-allerjik halılardır.Bebeğinizin odasında uzun zaman geçireceğinizi hesap ederek, onun odasında kendiniz için de bir köşe oluşturun. Bebeğinizi emzirirken rahat edebileceğiniz bir koltuk ve hatta hafif müzik dinleyebileceğiniz bir müzik çalar sizi de mutlu edecektir.Bebeğinizin odasında güvenlik de, çok dikkat edilmesi gereken bir konudur. Duvara monte edilen aksesuarların yataktan olabildiğince uzak olması gerekir. Elektrik tesisatınız bebeğinizin kolayca ulaşamayacağı yerlerden geçecek şekilde düzenlenmeli, kapaklı prizler alınmalı, özellikle çekmeceli dolaplara, bebeğinizin ilerleyen zamanlarda tırmanıp düşmemesi için dikkat edilmeldir.Bebeğimin Odasında Kullanılan Eşyalar Nasıl Olmalı?

Aldığınız tüm eşyaların, sağlıklı ve temizlenmesi kolay eşyalar olmasına dikkat edin. Metal malzemeler manyetik alan üreterek bebeğinizin kendisini yorgun hissetmesine ve buna bağlı olarak uyku düzensizliklerine neden olabilir. Mobilyaları zehirli boya içermeyen ahşap malzemelerden seçin.Mobilyalarda sivri ve keskin çıkıntılar olmamasına dikkat edin.Büyüdüğünde bebeğinize odasında oyun alanı bırakmak için çok manda büyük çekmeceleri olan yatak takımı, bebeğinizin oyuncaklarını saklama işlevi görsün. Bazı bebek mobilyası dükkanlarında bebeğinizin çocukluk çağına kadar kullanabileceği çok fonksiyonlu seçenekler bulabilirsiniz.Bebek yatağınız korkuluklu olsun ve yanında düşmelerde bebeğinizi koruyacak kalınca bir sünger veya halı bulundurun.

0 yorum:

Yorum Gönder