29 Ocak 2011 Cumartesi

bebeklerde sarılık nasıl anlaşılır, belirtileri ?

Yorum yapın

yenidoğan bebeklerde sarılık hastalığı nasıl anlaşılır, belirtileri nelerdir? yenidoğan bebekte sarılık bebeğin cildinin ve göz aklarının sarı olmasıdır. bu sarı rengin sebebi kandaki bilirubin adı verilen sarı pigmentlerdir. bilirubin vücut tarafından atılamaz ise kanda birikir ve bebeğin cildinde sararma görülür.

yenidoğan bebekte sarılığın sebepleri nelerdir.

bu konuda 4 ayrı sebep sayılabilir.

1- fizyolojik sebepler: doğumdan hemen sonra bir iki gün içinde görülen sarılıktır. bebeklerde karaciğerin tam olgunlaşmamış olması nedeniyle bilirubinin yeterince atılmamasından kaynaklanır. bir hafta içinde kendiliğinden kaybolur. bebeğe her hangi bir zazarı yoktur.

2- yetersiz anne sütü alımına bağlı sarılık: anne sütünü yetrsiz alan bebeklerde görülebilir ve biraz daha şiddetlidir. anne sütü artırılmalı bebek daha fazla emzirilmelidir.

3- fazla anne sütü alımına bağlı sarılık: bu tip sarılık anne sütü alana bebeklerin yüzde 1-2 sinde görülebilmektedir. anne sütü içindeki özel bir maddeye bağlı olarak gelişir ileriki günlerde kendiliğinden kaybolur. genellikle zararsızdır.

4- kan uyuşmazlığına bağlı sarılık:  kan uyuşmazlığına bağlı sarılık bebeklerde ölümle sonuçlanabilecek bir rahatsızlıktır. annenin kanı Rh neğatif bebeğinki Rh pozitif ise kan uyuşmazlığı vardır. Bu durum ilk yapılan doğumdan veya düşükten sonra gerekli müdaheleler y

0 yorum:

Yorum Gönder