13 Ocak 2011 Perşembe

Çocuklarda Allerji

Allerji kısaca, vücudumuzun savunma sisteminin reaksiyon vermemesi, beklenen bir dış maddeye aşırı bir duyarlılık göstermesi demektir. Bu duyarlılık, çeşitli belirtilerle kendisini ifade edebilir. Allerjik hastalarda en çok rastlanan şikâyetler burun tıkanıklığı, burun kaşıntısı, hapşırma, göz yaşarması ve kızarması, geniz akıntısı ve baş ağrısıdır. Vücudun genelini ilgilendiren allerjilerde ise diğer şikâyetlere kaşıntı, kızarma gibi cilt reaksiyonları eşlik eder.

Son yıllarda yapılan tüm çalışmalar allerjilerin özellikle şehirlerde artış gösterdiğini ortaya koymaktadır. Bu noktada akar, polen, hayvan tüyü, küf mantarları, besin maddeleri gibi bilinen maddelerin dışında şehir hayatının özelliğinden kaynaklanan bazı şartlar da neden olarak gösterilmektedir. Çeşitli yayınlar; hava kirliliğinin, kimyasalların, ısıtma sistemlerinin, sigara dumanının allerjiyi arttırıcı rol oynayabildiklerini göstermektedir.

Çocuk allerji oranlarının da allerji sıklığındaki yükselmeye paralel olarak özellikle son yıllarda arttığını görüyoruz. Ortalama olarak nüfusun %15’inin allerjik olduğu biliniyor. Hastalıkta genetik faktör önemli rol oynamakta. Anne ya da babası allerjik olan çocukların allerjik olma şansları %48 oranındayken, her iki ebeveyn de allerjikse bu oran %70’lere çıkmaktadır.

Gıda allerjilerine çocuklarda yetişkinlere oranla daha sık rastlanır. 6 yaş altındaki çocukların yüzde 8’i gıdalara karşı allerjikken, bu oran yetişkinlerde yüzde 1-2 seviyesindedir. İlaç allerjileri en çok penisiline karşı görülür ve oranı yüzde 2,5’dur.

Derinin çeşitli bölgelerinde kabarıklıkla seyreden ürtiker çocukların yüzde 15’inde, böcek sokmalarına karşı allerji ise yüzde 3’ünde görülmektedir.

Artı Sağlık

0 yorum:

Yorum Gönder