16 Ocak 2011 Pazar

Sigara ve Çocuk Sağlığı

Kullanılmış sigara dumanı, yanan bir sigaradan çıkan ve sigara içenin dışarı verdigi dumanin bir karşmımıdır. Çevresel Sigara Dumanı (ÇSD) olarak da bilinir ve kendisine has kokusuyla kolaylikla taninir. ÇSD havayi kirletir ve elbiseler, perdeler ve mobilya üzerine siner.

Çogu kisi ÇSD yi nahos, rahatsiz edici ve gözlerle burnu tahris edici bulur. Daha önemlisi tehlikeli bir saglik tehdididir. ÇSD içinde 4000 in üzerinde farkli kimyasal madde tespit edilmistir ve bunlarin en az 43 tanesi kansere sebep olur.

Çevresel Sigara Dumanına Maruz Kalma Sık mıdır?


Amerika Birlesik Devletlerinde yetiskinlerin yaklasik %26 ‘si sigara içicisidir ve beş yaş altındaki çocuklarin %50 si ila %67 si en az bir yetiskin sigara içicisinin oturdugu evlerde yasamaktadirlar. Bu rakam ülkemizde daha fazladir.

Kim Risk Altinda?


ÇSD herkes için tehlikeli olmasina ragmen, fetuslar, bebekler ve çocuklar üzerinde daha büyük bir etkisi vardir. Bu olay ÇSD\\\'nin; akciger, beyin gibi gelismekte olan organlara zarar vermesiyle gerçeklesir.

Etkileri


Cenin ve Yenidoganda


Anne, cenin ve plasentada kan akimi, hamile her sigara içtiginde degisir. Ne var ki uzun dönemde bu degisikliklerin saglik üzerine olan etkileri bilinmemektir. Bazi çalismalar hamilelik sirasinda sigara içiminin yarik damak-dudak gibi dogumsal bozukluklara sebep oldugunu göstermistir.

Sigara içen anneler daha az süt üretir ve bebeklerin dogum agirligi daha düsüktür. Annelerin sigara içmesi 1 ay- 1 yas arasindaki ölümlerin ana sebebi olan ani bebek ölümü sendromuyla iliskilidir.

Çocuk Akciger ve Solunum Yollari


ÇSD ye maruz kalma tüm yaslarda çocuk akciger verimi ve fonksiyonunu bozar. Çocukluk astiminin hem sikligini hem de siddetini arttirir. Kullanilmis sigara dumani sinüzit, rinit (nezle), kistik fibroz, öksürük ve geniz akintisi problemlerini alevlendirir. Çocuklarda soguk alginligi ve bogaz agrisi sikligini da arttirir.
Iki yas altindaki çocuklarda ÇSD bronsit ve zatürre olasiligini arttirir. Gerçekten, ABD'de Çevre Koruma Ajansinin 1992 deki bir çalismasi, ÇSD'nin 18 ay altindaki çocuk ve bebeklerde her yil 150. 000 ila 300. 000 alt solunum yolu enfeksiyonuna sebep oldugunu söylemektedir. Bu hastaliklar 15. 000 hastane yatisi ile sonuçlaniyor. Yarim paket ve daha fazla sigara içen ebeveynlerin çocuklarinin solunum yolu hastaligi nedeniyle hastaneye yatma riski neredeyse iki katina çikar.

Kulaklar


ÇSD ye maruz kalma çocuklarda hem kulak enfeksiyonu sayisini hem de hastalik süresini arttirir. Solunan duman burun arkasini orta kulaga bagliyan östaki borusunu tahris eder. Bu orta kulaktaki basincin esitlenmesini bozan sisme ve tikanikliga ve sonuçta agri, sivi birikimi ve enfeksiyona yol açar. Kulak enfeksiyonlari çocuk isitme kayiplarinin en sik sebebidir. Ilaç tedavisine yanit vermediginde kulaga tüp takilmasi gerekir.

Beyin


Hamilelik sirasinda ve sonrasinda sigara içmis annelerin çocuklarinin sigara içmeyenlerin çocuklarina göre hiperaktivite gibi davranis bozukluklari olmasi daha olasidir. Okul performansinda ve entellektüel basarida orta dereceli bir bozulma gösterilmistir.

Kullanilmis sigara dumani kansere sebep olur.
Çocugunuzun gelismesinde ÇSD'nin nasil zarar verdigini okudunuz ama ÇSD nedeniyle gelisme riskinin ev disi kanser sebebi kirlilik nedenlerine göre yaklasik 100. 000 kat daha fazla oldugunu biliyor muydunuz? ÇSD'nin her yil 3. 000 den fazla sigara içmeyenin akciger kanserinden ölmesine neden oldugunu biliyor muydunuz? Bu gerçekler herkes için oldukça alarm vericiyken çocugunuzun kullanilmis sigara dumanina maruz kalmasini simdi durdurabilirsiniz.

Ne Yapabilirsiniz?


  • Sigara içiyorsaniz, birakin. Gerekirse doktorunuza danisin . Birakmaniza yardimci olacak bir çok farmakolojik ürün mevcuttur.
  • Ev sakinlerinden içen varsa birakmasina yardim edin. Eger birakamiyorlarsa onlar ve ziyaretçilerden evin disinda içmelerini rica edin.
  • Arabanizda sigara içilmesine izin vermeyin.

Çocugunuzun okul ve kres ortamlarinin dumansiz oldugundan emin olun.

Yukaridaki bilgiler Türkiye Kulak Burun Bogaz ve Bas Boyun Cerrahisi Vakfindan alinmistir.

0 yorum:

Yorum Gönder