27 Şubat 2011 Pazar

Bebekte Diş Çıkması

azı bebekler ağzında dişle doğarken, bazıları da bir yaşına gelene dek hala diş çıkarmamış olabilir. Her ikisi de sıklıkla rastlanan durumlar olmasalar da, ikisinde de endişe edilecek bir şey söz konusu değildir. Bebekler, ilk dişleri olan süt dişlerini 6 aylıktan itibaren çıkarmaya başlarlar. İki buçuk yaş civarında hemen hemen tüm süt dişlerine kavuşmuş olurlar ve 6 yaşına geldiklerinde de süt dişlerini bırakıp yerine yeni ve kalıcı dişlere geçiş sürecine girerler.
Tabii ki bu dönemler bebekten bebeğe değişiklik gösterebilir; 3-4 aylıkken diş çıkarmaya başlayan bebekler de olabilir. Bu, genellikle kalıtım yoluyla anne babadan geçen bir özelliktir. Yani sizin dişleriniz erken çıkmışsa, büyük olasılıkla bebeğinizinkiler de erken çıkacaktır.
Diş Çıkarma Belirtileri
Her bebeğin gelişimi aynı olmadığı gibi diş çıkarma dönemleri de birbirinin aynı değildir. Bazı bebekler için bu süreç oldukça ağrısız ve rahat geçerken; bazıları için de son derece huzursuz ve ağrılı olur.
Bu bebeklerde kilo kaybına rastlanması da muhtemeldir. Bebeğin diş çıkarmaya başlaması ile birlikte çok fazla olmasa da ateş görülebilir. Bununla birlikte huysuzluğun artması, gece uyanma ve ağlama seansları, salya ve tükürükte artış diş çıkarma dönemlerinde en çok rastlanan durumlardır.
Kendilerini oldukça huzursuz hissettikleri bu dönemde bebekler, sürekli olarak rahatlatılmaya ve yatıştırılmaya ihtiyaç duyarlar.
Bunların dışındaysa;
Ateş ve ishalİştahsızlık ve beslenmeyi reddetmeAğız çevresinde döküntülerEllerini ısırmaHafif öksürükHer şeyi ağzına götürme isteğiYüzde ve boyun çevresinde kaşıntı gibi belirtilere de sıklıkla rastlamak mümkündür.

Tüm bu şikayetler diş çıkarmaya bağlanabilir, ama bu tip problemler çok sık yaşanıyorsa, bunları dişe bağlamadan önce bir doktora danışmak yararlı olacaktır. Unutmayın, diş çıkarmak bebek için sıkıntılı bir dönem olabilir, ama onu hasta etmez.
İshal, ateş (38 derece ve üstü) gibi belirtiler diş çıkartma ile aynı anda başlayan farklı bir hastalığın belirtileri olabilir. Çünkü oldukça hassas bir dönem geçirmekte olan bebekler, diş çıkartırken hastalıklara malesef daha yatkındırlar.
Neler yapabilirsiniz?
Kucaklayın: Bu sıkıntılı döneminde bebeğinizi rahatlatmak için onu daha sık kucağınıza alıp daha fazla okşayın. Sıkıntısını anladığınızı ve yanında olduğunuzu hissetmesini sağlayın.
Diş halkası / diş kaşıyıcısı kullanın: Uygun bir diş kaşıyıcı (ürünün plastik ve boyalı olmamasına dikkat edin) ya da havuç gibi çiğ sebzeler bebeğinizi rahatlatabilir. Fakat ne yapılırsa yapılsın, bazı bebekler için en güzeli kendi parmaklarını kullanmak olacaktır. Dikkat! Bebeğinize kemirmesi için bir şey verirseniz, akciğerlerine kaçırmaması için oturur pozisyonda olmasına dikkat edin ve mutlaka yanında bulunun.
Diş jeli kullanın: Diş etlerini hafifçe uyuşturmak için doktor önerisiyle verilen diş jellerinden, beslenme önceleri diş etlerine sürebilirsiniz. (4 aylıktan ufak bebeklerde kullanılmamalıdır.)
Masaj yapın: Bebeğinizin diş etlerine temiz ve soğuk bezle masaj yapabilirsiniz.
İlaç kullanımı: Şayet bebeğinizin ateşi ve ağrısı yoğunsa; hemen doktorunuza danışın. Gerek görürse, ilaç konusunda gerekli yönlendirmeyi yapacaktır.
Fırçalayın: Bebeğinizin süt dişleri tamamlandığında 10 altta 10 üstte olmak üzere toplam 20 dişe sahip olacak. Hepsi tamamlanmamış bile olsa dişlerini ne kadar erken fırçalamaya başlarsanız, fırçalama alışkanlığının gelişmesi ve diş sağlığı açısından o kadar faydalı olacaktır. Fırçalamayı bir oyun haline getirin ve ona iyi bir örnek olun. Kullanmanız gereken diş fırçası ve diş macunu için diş hekiminize danışın.
Şeker ve tatlıdan kaçının: Bebeğiniz süt dışında başka besinler tüketmeye başladığında, minicik ve bembeyaz süt dişlerinin uzun süreli sağlığı için, tatlı ve şeker yerine meyve, çiğ sebze gibi besinler tercih edin. Çocuğunuzu gazlı içecekler, yumuşak şekerlemeler, lolipoplar ve taze olmayan meyve sularından mümkün olduğunca uzak tutun.

0 yorum:

Yorum Gönder