2 Şubat 2011 Çarşamba

Hamilelikte Demir Eksikliği ve Giderilmesi

Bilindiği gibi insan vücudunda demir kan hücrelerinin çalışmasına yardımcı olmaktadır. Kan hücrelerimiz diğer bir çok maddenin yanı sıra akciğerden aldığı oksijeni vücut hücrelerine vücut hücrelerinden aldığı Karbondioksidi ise akciğere taşımaktadır.Kanımızın bu “oksijen ve Karbondioksit” taşıması işinde baş rolü oynayan ise hemoglobinlere bağlanmış durumda olan demir elementidir.

Demir elementi oksijenle kolayca birleşerek oksijenin hemoglobinler vasıtasıyla taşınmasını sağlar.İşte bunlardan dolayı kan için hemoglobin hemoglobin için ise demir elementi cok önemlidir. Özellikle hamilelik zamanlarında görülen demir eksikliği ciddi sağlık sorunları ortaya çıkarmaktadır.

Demir Eksikliği Nedeniyle Kansızlık:

Yiyecek dışındaki şeylere istek. Örneğin: toprak, buz, kireç taşı, nişasta gibi…Ağız kenarında ve tırnaklarda çatlaklarTırnaklarda biçimsizlik: kaşık biçimi almaları gibi…Tahriş olmuş dilGünlük demir gereksinimi ve kaybı ne kadardır?

Günlük demir gereksinimi 1-3 mgr. kadardır. Bunun % 5-10 duedenum ve proksimal ince barsaktan emilir. Günlük kayıp 1 mgr dır. Ter, dışkı, idrar, dökülen hücreler ile kaybedilir. Gereksinim bebeklik, hamilelik, ağır hastalık ve emzirme dönemlerinde artar.

Hangi besinler demir açısından zengindir?

Kırmızı et, karaciğer, balık, kuru üzüm ve yumurta sarısı demir açısından zengin gıdalardır. Un, ekmek ve tahıllar demir ile zenginleştirilmiş olabilir.

Demir eksikliği anemisi düşünülen hastalarda yapılması gereken başlıca tetkikler neler olmalıdır?

Tam kan sayımı, serum demiri, serum demiri bağlama kapasitesi, transferin saturasyonu, serum ferritin düzeyi, dışkıda gizli kan ve periferik yaymadır. Tam kan sayımında düşük hemoglobin ve hematokrit değeri, kanda düşük ferritin düzeyi, kanda total bağlama kapasitesi ve kan kaybını değerlendirmek açısından dışkıda gizli kan görülebilir.

Tedavi olarak ne uygulanır?

Ağızdan demir tedavisinde kullanılan demir formları demirsülfat, demir glukanat ve demir fumorattır. Demir tedavisine başladıktan iki ay sonra hemoglobin düzeyi normale dönecektir, ancak çoğunlukla kemik iliğinde olan demir depolarını doldurmak amacı ile tedaviye 6-12 ay daha devam edilmelidir.

Damar içerisine veya kas içerisine uygulanabilecek demir ilaçları da ağızdan alıma dayanamayan hastalarda kullanılabilir. Tedavi ile birlikte kan sayımı iki ay içerisinde normale dönecektir.

İlaç kullanılırken dikkat edilecek noktalar nelerdir ?

En iyi demir emilimi aç karnına olmasına rağmen pek çok insan buna katlanamaz ve gıda ile almak ister. Süt ve sütlü mamüller demir emilimini engelleyeceğinden ilaç ile birlikte alınmamalıdır. C vitamini demir emilimini artırırken hemoglobin üretiminde de önemli yer tutar. Diyet ile alınacak miktar yeterli olmayacağından gebelik ve emzirme dönemi sırasında kadınların yeterli derecede demir almaları gerekir.

0 yorum:

Yorum Gönder