18 Şubat 2011 Cuma

Yenidoğan Bebeklerde Ağlama

Yenidoğan Bebeklerde Ağlama
 Yeni doğan bebeğin ağlamaları aileler için önemli bir sorundur. Ağlayan bebeğe derhal bakılır. Elbiseleri ve kundak çok sıkı olursa bundan etkilenir. Çamaşırlar, arasında, iğne gibi yabancı cisim bulunması, gaz çıkarmama, emzirme saatinin gelmesi, su ihtiyacı ağlama nedeni olabilir. Ağlarken çocukla ilgilenmemek, ağlamaya bırakmak çocuğu mutsuz eder, kucağa alma ise, aileyi esir eder. Orta yol mutlaka bulunmalıdır.
Sağlıkları yerinde olan bebekler, günün aynı saatinde sebepsiz olarak ağlarlar. Emzirmeden sonra rahat bir uyku başlar, uyanma zamanına doğru hafif kıpırdanmalar ve memnuniyetsizlik belirtileri görülür. Giderek şiddetini artırır. Çok kere “acıkması” şeklinde yorumlanır. Çocuk normal beslense bile ağlama krizleri gelir. Hekime gidiş nedenleri olur. Bazen bir saat kadar süren ağlama krizleri görülür. Ailenin panik içinde olduğunu hisseden bebek, ağlamanın şiddetini artırır. Bu durum, sinir deşarjı (boşalma) olarak nitelendirilir.
Çocuk çok kere oyalanmak ister. Bu, kucak alışkanlığı yapar. Yere koyarsın ağlar, kucakta susar. Ağzına yalancı meme alan ve parmak emen çocuklarda bu vasıtalar susturuculuk vazifesi yapar.
Bebeğin sinirleri için yararlı olan ağlama se ansları, aileler için dayanılmaz zor durumlardır. Sabır, özen ve dikkat gerektirir. Üç aylığa kadar devam eder, sonra periyodik ağlama sahneleri azalır.
Sokağa Çıkarma: “Yeni doğan bebek, zorunlu hâller dışında dışarıya, açık havaya çıkartılırmaz. diye bir kural yoktur. Her canlı gibi onun da te miz havaya, güneşe ihtiyacı vardır. Ayrıca çocu ğun sinirlerini yatıştırır ve sakinleştirir.
Ancak çok kere temiz olmayan hava, sis, aşırı duman ve toz, şehir içindeki vasıtaların eksoz ga zı, fabrika ve meskenlerin ısıtılması sonucu meydana gelen hava kirlenmesinin çok olduğu kış aylarında, dikkatli davranılması gerekir.

1 yorum:

Efkarlı Geceler dedi ki...

Sitenizdeki bilgiler için teşekkürler. Bebekler ile ilgili bilgi istiyorsanız
https://bebekler.name.tr  sitesini
ziyaret edebilirsiniz.....

Yorum Gönder