12 Şubat 2011 Cumartesi

norovirus, norovirus gastroenteriti

Küçük çocuklar ve yaşlılar için tehlikeli olan norovirusün mide bulantısı, kusma ve ishale neden olduğu, ateşi çok artırmadığı bilinmekte. En son almanya’da görülen norovirus salgınında virusun 16 bin 800 kişiye bulaştığı, 3 kişinin ise virus nedeniyle yaşamını yitirdiği belirtildi.
Hamburg kentinde mart ayının ilk haftalarında yaklaşık 470 kişinin ülkenin güneyindeki bavyera eyaletinde 500, kuzeybatıdaki kuzey ren Vestfalya eyaletinde de 3 bin 400 kişinin virusle enfekte olduğu bildirildi. almanya robert koch enstitüsü’nün başkanı reinhard kurth, focus dergisine yaptığı açıklamada kış boyunca yaklaşık 1 milyon kişinin virüsü kapmış olabileceğini bildirmiştir. Kalabalık mekanlarda virüsün çok kolay bulaştığına dikkat çeken uzmanlar virusten korunmak için hijyene önem verilmesi gerektiğini bildiriyor.
Norovirusler nelerdir: Noroviruslar daha önceleri norwalklike viruslar olarak bilinen ve caliciviruslar olarak adlandırılan bir virus grubunun üyeleridir. Bu virusle enfeksiyon dünya çapında viral gastroenterit hastalıkların major sebebidir. Norovirusla infeksiyon mide ve bağırsakları etkileyerek gastroenterit ya da mide gribi olarak adlandırılan hastalığa yol açar. Ayrıca norovirusların gastrointestinal hastalıklara sebep olabilecek bakteri ve parazitlerle de ilişkisi yoktur.
Caliciviridae ailesinde insanlarda gastroenterite neden olan iki genus norwalklike viruslar NLV ve sapporolike viruslar bulunur. Norwalk like virus insanlarda gastroenterit sebebi olarak tanınan ilk virustur. Daha sonraları caliciviridae ailesinin diğer üyeleri tanınmış ve bu ailenin üyeleri NLV ve Small Round-Structured Viruses veya salgının olduğu yere göre verilen isimlerle tanımlanmıştır. Yakın zamanlarda NLV grubu, Norovirus ve SLV grubu ise Sapovirus olarak isimlendirilmiştir.
Norovirus, yaklaşık 27 nm büyüklüğünde bir RNA virusudur. Kapsidi ikosahedral yapıdadır. Virusun yüzeyinde 32 adet kupa şeklinde çöküntüler bulunur. Norovirus genomu pozitif polariteli tek sarmallı RNA’dır ve 7,6 kb uzunluğundadır. Ayrıca 3 adet ORF’ları vardır. ORF1 ve RNA bağımlı RNA polimeraz ve helikaz gibi yapısal olmayan proteinleri kodlar. ORF2; major kapsid proteini VP1 ve ORF3 ise minor kapsid proteinini kodlar.
Norovirus ve sapoviruslar çok fazla genetik varyasyonlar gösterirler. Genetik farklılıklara en çok viral RNA rekombinasyonları neden olur. Ayrıca virusun RNA bağımlı RNA polimeraz enziminin RNA sentezi sırasında hata yapmaya eğilimli olması da bu farklılıkların meydana gelmesinde rol oynar ve böylece yeni suşlar ortaya çıkar.

0 yorum:

Yorum Gönder