28 Şubat 2011 Pazartesi

Bebekte İshal ve Kabızlık

Eğer bebeğinizin kakası yumuşak ve sıvı kıvamındaysa bebeğiniz ishal olmuş demektir. Tehlikeli ölçülerde sıvı kaybının yaşanabildiği ishalin tedavisinde daha büyük çocuklarda ve yetişkinlerde bol su ve diğer sıvı gıdaların tüketimi etkili bir tedavi yöntemi olabilir. Ancak bebeklerde en doğru tedavi daha sık aralıklarla anne sütü, devam maması veya diğer bebeğin yaşına uygun gıdaları vermeye devam etmektir. Mamayı sulandırıp vermek doğru değildir. İki yaşın altındaki çocuklara her ishalli kaka yaptıktan sonra en az yarım çay bardağı su, eğer istiyorsa daha fazla su vermek sıvı kaybını önler.
İshal olan bebeğinize akut ishal durumundaki bebekler için özel olarak hazırlanan Milupa HN 25 maması verebilirsiniz. Milupa HN 25, hoş tadıyla, bebeğinizin beslenmesini aksatmadan ishal bitene dek ona destek olan özel bir mamadır. Bebeğin tüm besin ihtiyaçlarını eksiksiz karşılamaya devam ederken, Milupa HN 25’in özel süt bazlı ve yüksek kaliteli protein içeren formülüyle bağırsaklardaki tahribat onarılabilir. İshal olan bebeğinize ayrıca şeftali, muz, patates, pirinç içeren mamalar ve muhallebiler hazırlayıp verebilirsiniz.
Bebekte ağız ve dilin kuruması, bıngıldağın çökmesi, göz yaşının kuruması, idrarın azalması gibi sıvı kaybı belirtileri varsa, kusma sürekli devam ediyorsa, ateş ve kanlı ishal görülüyorsa vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna gidilmelidir.
Kabızlık:
Her bebeğin bağırsaklarının çalışma düzeni ve dışkılama sıklığı farklıdır. Bazı bebekler günde birkaç kere kaka yaparken, bazı bebekler her gün kaka yapmayabilir. Bebeğin dışkısı yumuşaksa, bebek zorlanmadan kaka yapıyorsa ve aynı zamanda kilo alışı düzenli, genel durumu da iyi ise endişelenmeye gerek yoktur.
Kabızlık, kalınbağırsağın sonundaki kaslar sertleştiği ve kakanın normal geçişini önlediği zaman meydana gelir. Kaka bağırsakta ne kadar uzun süre kalırsa, o kadar sıkılaşıp kurur ve vücuttan atılması zorlaşır. Sertleşmiş kaka kalın barsağın son kısmından geçerken yırtılmalara ve çatlaklara neden olur. Bu da bebeklerde ve çocuklarda kasılmalara neden olur. Çocuklar, bu acıyı yaşamamak için kakayı tutmak isteyebilir ve dışkılama hissini bastırabilir. Bu da kakanın içerde daha çok kurumasına, büyük çap ve hacme ulaşmasına neden olur. Böylece kabızlık döngüsü başlamış olur.
Eğer bebek normal sıklığının dışında birkaç gün kaka yapamadıysa, sert ve yoğun kıvamlı dışkılıyorsa, bunu yaparken acı çekiyorsa, ağlıyorsa veya kakasında kanlı izler varsa kabız olmuş demektir. Kabızlık üç günden fazla sürmüşse ve dışkıda kan görülmüşse bebek mutlaka doktora götürülmelidir.
Yeni doğan bebeklerde kabızlık çok daha az görülür. Bebek anne sütü ile besleniyorsa kabızlık yine de olabilir. Bebek anne sütü alıyorsa ve buna rağmen bebekte kabızlık yaşanıyorsa, anne diyetinde kabızlığı önleyici besinlere öncelik verilmelidir. Mama ile beslenen bebeklerde ise kabızlık problemi çok kolay çözümlenebilir, kabızlığı önleyici Aptamil Conformil’i deneyebilirsiniz. Lütfen doktorunuza/eczacınıza danışınız.

0 yorum:

Yorum Gönder