26 Şubat 2011 Cumartesi

Yeni Doğan Bebek Bakımı

Yeni Doğan Bebek Bakımı
Bebek için, rahim içi hayatı, ideal bir ortam oluşturur. Çünkü beslenme, korunma ve ısınma gibi ihtiyaçlar kendiliğinden temin olur. Rahim dışı hayat başlayınca bu işler, mutlaka bir başkasının yardımını ister. Ayrıca tecrübe, ilgi, sevgi ve fedakarlık gerektirir. Doğum olayı anne ve çocuk için büyük bir iştir. Her iki vücud önemli bir travma geçirmiştir. Başka memleketlerde her yeni doğan bebeğe tıbbi muayene mecburiyeti koyulmuştur. Bunun iki faydası vardır.
1- Anomalilerin  erken teşhisi, gerekli tedavinin ve müdahalenin yapılması
2- Bulguların ışığında muhtemel hastalıkların erken teşhisi
Yeni doğan çağı hayatın ilk 4 haftasına denir. Bebek ölümlerinin büyük b ir kısmı bu devrede olur. Onun için çok önem taşır.
Yeni doğan bebek 37 derecede ki gayet muhafazalı bir ortamdan sıcaklığı 10-15 derece daha az yeni bir ortama girer. Bebeğin ilk bakımı için özel ısıtılmış bir yer önceden hazırlanır. Bu odadaki herşey steril olmalıdır. Temizliğe çok dikkat edilmelidir. Hastaneden mikrop bulaşma ihtimali en aza indirilmelidir. Bu arada bebeğin  kimlik tespiti en modern yöntemlerle yapılmalıdır. Rahim içi hayattan normal hayata uyum, 1-1,5 gün ister. Bu zaman içinde bebeğe K vitamini yapılır. K vitamini yeni doğan bebeği kanamalardan koruduğu gibi bir çok koruyucu etkene de yardımcı olur. Bizce yapılması gereken bir iş de; çocuğu daha ilk günlerde sünnet ettirmektir. Bunun sayısız fayfası vardır. Fakat genelde bu iş ileri yaşlara bırakılmaktadır.

0 yorum:

Yorum Gönder